Türkiye genelinde sigara fiyatlarına yönelik artışlara bir yenisi daha eklendi. Tekel Bayiler Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, bir sigara grubuna daha zam yapıldığını duyurdu. Yeni fiyat tarifesinin bugünden itibaren yürürlüğe girdiği belirtilirken, en ucuz sigara fiyatı 105 TL’ye yükseldi.


Türkiye genelinde sigara fiyatlarına yönelik artışlara bir yenisi daha eklendi. Tekel Bayiler Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, bir sigara grubuna daha zam yapıldığını duyurdu. Yeni fiyat tarifesinin bugünden itibaren yürürlüğe girdiği belirtilirken, en ucuz sigara fiyatı 105 TL’ye yükseldi.
Art arda gelen zamlarla birlikte tütün ürünlerinde fiyat artışlarının devam etmesi, hem tüketicilerin hem de esnafın gündeminde ilk sıralarda yer alıyor.
Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada bir sigara grubuna daha zam geldiğini duyurdu. Dündar, yeni fiyat listesinin yürürlüğe girdiğini belirterek artışın bugünden itibaren raflara yansıdığını ifade etti. Sektör temsilcileri, son dönemde artan maliyetler, vergi düzenlemeleri ve kur dalgalanmalarının fiyatlar üzerindeki etkisine dikkat çekiyor.

Yapılan zam sonrası ilgili sigara grubunda:
olarak güncellendi.
Yeni fiyatların özellikle dar gelirli tüketiciler üzerinde ciddi bir maliyet baskısı oluşturduğu belirtiliyor. Bayiler ise sık sık değişen fiyat listeleri nedeniyle hem tüketici tepkisi hem de stok yönetimi konusunda zorlandıklarını dile getiriyor.

Sigara fiyatlarının yanı sıra kıyılmış tütün ürünlerinde de artışa gidildi. Güncel fiyatlara göre: 100 gram kıyılmış tütün: 280 TLolarak satışa sunulacak. Tütün sararak tüketim sağlayan kullanıcılar için de maliyetlerin yükselmesi, piyasada alternatif ürün arayışlarını hızlandırabilir.
Uzmanlara göre sigara fiyatlarındaki artışın temel nedenleri arasında:
yer alıyor. Tütün sektöründe vergi yükünün yüksek olması, yapılan her düzenlemenin doğrudan raf fiyatlarına yansımasına neden oluyor.
Zam haberinin ardından sosyal medyada çok sayıda kullanıcı fiyat artışlarına tepki gösterdi. Özellikle kısa aralıklarla yapılan zamlar, tüketiciler tarafından “sürekli artan gider kalemi” olarak değerlendiriliyor.
Tekel bayileri ise kâr marjlarının sabit kalmasına rağmen fiyat artışları nedeniyle müşteri memnuniyetsizliği ile karşı karşıya kaldıklarını belirtiyor. Bazı bayiler, satış adetlerinde düşüş yaşandığını ifade ediyor.
Sektör kaynakları, yıl içerisinde vergi düzenlemeleri ve maliyet artışlarına bağlı olarak yeni fiyat güncellemelerinin olabileceğini öngörüyor. Özellikle yılın ikinci yarısında yapılabilecek olası ÖTV düzenlemeleri, fiyatlara yeniden zam olarak yansıyabilir.
Tütün ve sigara fiyatlarıyla ilgili gelişmeler kamuoyu tarafından yakından takip edilirken, yeni fiyat tarifelerinin kısa sürede tüm Türkiye genelinde raflara yansıması bekleniyor.
