Türkiye genelinde orman varlığına yönelik kritik bir düzenleme yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Yalova dahil 21 ilde belirlenen bazı alanlar orman sınırları dışına çıkarıldı. Kararın en dikkat çeken maddesi ise “iki katı” kuralı oldu.


Türkiye genelinde orman varlığına yönelik kritik bir düzenleme yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Yalova dahil 21 ilde belirlenen bazı alanlar orman sınırları dışına çıkarıldı. Kararın en dikkat çeken maddesi ise “iki katı” kuralı oldu.
27 Şubat 2026 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı, Türkiye’nin arazi kullanımı ve orman yönetimi konusunda önemli bir değişikliği beraberinde getirdi. Karar kapsamında, orman vasfını yitirmiş veya teknik gerekçelerle orman sınırları dışına çıkarılması uygun görülen alanlar için yeni bir süreç başladı.
Resmi Gazete’de yayımlanan ilanı takiben vatandaşlar hangi bölgelerin etkilendiğini araştırmaya başladı. Karar kapsamında orman sınırlarında değişiklik yapılan iller alfabetik sırayla şunlar:

Adana, Afyonkarahisar, Antalya, Artvin
Balıkesir, Bingöl, Bursa
Çorum, Eskişehir

Gaziantep, Gümüşhane
İzmir, Karabük, Kastamonu, Kütahya
Mersin, Muğla
Samsun, Tokat, Trabzon ve Yalova.
Yalova’da belirlenen bölgelerin orman sınırları dışına çıkarılması, il genelindeki arazi planlamaları açısından büyük önem taşıyor. Belirlenen koordinatlar dahilindeki bu alanlar, artık orman rejimi dışında değerlendirilecek. Ancak bu durum, orman varlığının azalacağı anlamına gelmiyor. Aksine, sistem “kaybedilenden daha fazlasını kazanma” üzerine kuruldu.

Kararın en önemli detaylarından biri, orman sınırları dışına çıkarılan her bir metrekare için devletin alacağı önlem oldu. Düzenlemeye göre:
Orman sınırları dışına çıkarılan alanların iki katından az olmamak üzere yeni alanlar sisteme dahil edilecek.
Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından belirlenecek bu taşınmazlar, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) bünyesine devredilecek.
Tahsis edilen bu yeni alanlarda hızlı bir şekilde orman tesisi (ağaçlandırma) çalışmaları başlatılacak.
Önemli Not: Tahsis edilecek taşınmazlar, devletin hüküm ve tasarrufu altında olan veya Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan araziler arasından seçilecek.
Uzmanlara göre, bu tür kararlar genellikle orman vasfını tam olarak yitirmiş, üzerinde yerleşim yerleri bulunan veya tarımsal faaliyetlerin yoğunlaştığı “ek 16. madde” kapsamındaki alanlar için alınıyor. Amaç, fiili durumu hukuki statüye uygun hale getirmek ve karşılığında daha verimli, gerçek orman alanları oluşturmak.
