DEPREME HAZIR MIYIZ, YOKA GÖZ BOYAMAYLA MI AVUNUYORUZ?

Yalova… Ülkemizin deprem riski yüksek illerinden biri. Peki, deprem gerçeği ile yüzleşmeye ne kadar hazırız? Yalova’da ve ülke genelinde özel okulların fiyatları malum: astronomik rakamlarla çocuklarımızın eğitimine yatırım yapıyoruz. Peki, bu paraların karşılığı sadece akademik başarı mı, yoksa çocuklarımızın güvenliği de garanti altında mı?

Yayınlama: 28.03.2026
A+
A-

Yalova… Ülkemizin deprem riski yüksek illerinden biri. Peki, deprem gerçeği ile yüzleşmeye ne kadar hazırız? Yalova’da ve ülke genelinde özel okulların fiyatları malum: astronomik rakamlarla çocuklarımızın eğitimine yatırım yapıyoruz. Peki, bu paraların karşılığı sadece akademik başarı mı, yoksa çocuklarımızın güvenliği de garanti altında mı?

Kaç özel okul bahçesinde gerçekten bir afet konteynırı var? Kaç okulda deprem tatbikatları düzenli olarak yapılmakta?

Lüks siteler… Birbirinden göz alıcı sosyal alanları, havuzları, spor salonlarıyla ön plana çıkıyor. Peki ya deprem anında kullanılacak afet konteynırları var mı? Elbette yok!

e1c2rpm

Kaç sitede bu temel güvenlik önlemleri alınmış durumda?

Gerçek şu ki, astronomik rakamlarla eğitim veren okullar ve lüks yaşam alanları, depreme karşı çoğu zaman hazır değil. Biz veliler olarak çocuklarımızı emanet ettiğimiz bu kurumları sorgulamak zorundayız. Çünkü deprem önlemeye gelince lüks duvarlar, modern spor salonları hiçbir işe yaramaz.

Önemli olan, acil durum planları, tahliye yolları, afet konteynırları ve eğitimli ‘eğitimcilerdir..’

e1c2rpm

İlimizde dernekler bu konuda önemli bir görev üstleniyor. MAG-DER, Yalova Sivil Arama Kurtarma Derneği gibi sivil toplum kuruluşları okullarda düzenli eğitimler veriyor, çocuklarımızın deprem anında ne yapacağını öğretiyor. Ama yetmiyor…

Düşünsenize afet malzemeleri özel okul binaların içerisinde! Şaka gibi.. Olası yıkımda, yıkılan binalara girip ‘afet malzemelerini mi arayacağız?’

Veliler olarak sorumluluk bizde. Ödediğimiz paranın karşılığını sadece akademik başarı değil, aynı zamanda çocuklarımızın güvenliği açısından da talep etmeliyiz.

Unutmayalım: Deprem bir şehir efsanesi değildir; her an kapımızı çalabilir.

Lüks binalar, geniş bahçeler veya pahalı eğitim materyalleri, depremde hayat kurtarmaz. Hayat kurtaracak tek şey, hazırlık, farkındalık ve doğru önlemlerdir. Veliler, yönetici ve okul sahipleri!

Gelin, paranın değil, canın değerini görelim.

Depreme hazır olmayan okullar ve siteler, sadece göz boyamaktan öteye gidemez. Biz çocuklarımızı emanet ediyoruz, onlar da güvende olsun. Hatta devlet yetkilileri özellikle ‘deprem kenti’ olan il/ilçelerde bulunan özel okullarda/yaşam alanı sitelerde hatta AVM’lerde ‘Afet Konteynırını’ zorunlu kılsın!

Öyleyse soralım: Yalova olarak depreme hazır mıyız, yoksa göz boyamayla mı avunuyoruz?

Sağlıcakla kalın!

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.