“ SÖYLESEM TESİRİ YOK , SUSSAM GÖNÜL RAZI DEĞİL…”

Yayınlama: 15.01.2024
A+
A-

Savaştan çıkılmış…
Yorgun , bitkin Türkiye….
Ve Mustafa Kemal ATATÜRK ; demokrasiye geçişin il adımı olarak CUMHURİYET HALK PARTİSİ’ni kuruyor… Tarih 9 EYLÜL 1923…
Her zaman iddia ederim ki ; Türkiye’nin en büyük talihsizliği Atatürk’ün erken denilecek yaşta hayatını kaybetmesi ile yaşanmıştır. Şayet Mustafa KEMAL , en az İsmet İNÖNÜ kadar yaşama şansına sahip olsaydı , bugün global dünyada çok farklı bir ülkenin vatandaşları olarak yaşıyor olacaktık . Ne diyelim KISMET !
Yazımın ana konusu elbette YALOVA CHP’si .
CHP tarihinde bir tek Mustafa Kemal ATATÜRK’ün başkanlık dönemini yaşayamadım .
İnönü dahil ; bugüne kadar ki tüm genel başkanların dönemini yaşadım .
Hele İnönü genel başkanımız iken , ben Yalova CHP ilçe başkanlığında delege ve Gençlik Kolları geçici başkanlığı da yaptım .
2024’den geriye doğru baktığımda büyük bir beceriksizliğimizi farkettim .
İnönü’yü hesaba katmadan ( çünkü rahmetli o döneme göre zaten doğal genel başkandı) yani , Ecevit dahil dönemden beri bizim büyük bir hatamızın olduğunu görüyorum . O da şu : BİZ GENEL BAŞKAN SEÇMEYİ BİLEMEDİK ! Maalesef..
Şairlerden , fizik mühendislerinden , kavgacı – hırçınlardan asla siyasi lider olamaz gerçeğini bir türlü göremedik . Yani bir ERDOĞAN , bir DEMİREL gibi dominant karakterli , son sözü TÜZÜK MADDESİ kabul edilen bir lider seçmeyi beceremediğimiz gibi içimizden de çıkabilecek olanları da belki harcadık , heba ettik .
Ve şu anda Manisa’da ilçe başkanlığını bile zor deruhte edebilecek bir siyasi profil bizim GENEL BAŞKANIMIZ ! Ve bu genel başkanımız aynı CİNDORUK gibi EMANETÇİ bir genel başkan !
Ama Cindoruk’tan bir farkı var ; Cindoruk , emanetçi olduğunu kabullenmişti ve görevi zamanı geldiğinde asıl sahibine iade etme erdemi göstermişti . Oysa bizim emanetçi , maalesef parti içi İKTİDARI çok sevdiği için , strateji gereği sahip olduğu koltuğu pek sevdi ve onu oraya getirene hafiften sırt dönmeye de başladı .
Mevcut CHP genel merkezi an itibarı ile , CHP’nin ALTI OK’undan uzaklaşmış , AKP iktidarından , ülkeyi kurtarma hedefini unutmuş , işçisini, emeklisini , yatırımcısını hesaba katmayan , YILMIŞ , İKİNCİ PLANA atılmış kemik seçmeniniumursamayan , sadece parti içi KOLTUK derdine düşmüş bir yapıda. Varsa yoksa GENEL BAŞKAN olarak kalmak.. AKP bu seçimleri de kazanırsa , şöyle olurmuş , böyle olurmuş … Ülke batabilirmiş…. Yemin ederim umurlarında değil..
Bugüne kadar açıklanan adaylara baktığımda , neredeyse hepsi mevcut genel başkana biat etmiş kişilerden oluşuyor. İnanıyorum ki tamamı açıklandığında da bu iddiamın doğruluğunu hepimiz göreceğiz. Çünkü önümüzde ki nisan veya mayıs gibi CHP’de bir TÜZÜK KURULTAYI var. ( Bu kurultay , seçim sonuçlarına göre) belki de seçimli bir kurultaya da dönüşebilir.
Bu sebeple , Özgür ÖZEL için seçim başarısıymış , zafermiş falan hiç önemli değil. Kendisine biat edenleri belediye başkan adayı yaparak , gelecek kurultayda kendi menfaatine oy verecek delege sayısı peşinde sadece .
İşte bizim YALOVA CHP’de buna tipik bir örnek !
14 mayıs seçimleri öncesi , mevcut başkan KILIÇDAROĞLU tarafından, il yönetimine göre parti dışından birisi milletvekili birinci sıra adayı yapıldı . Oysa TAHSİN BECAN mevcut il yöneticilerinin neredeyse tamamında daha eski bir CHP üyesi idi.
Genel seçimler döneminde , Yalova CHP, seçime MADDİ ve manevi olarak , iki kutup halinde girdi .
Birinci gurup TAHSİN BECAN gurubu . Becan , birlikteliği sağlamak için yırtındıkça , ikinci sıra olmayı içine sindiremeyen MEHMET GÜREL’in parti içi oluşturduğu ekip , BECAN’ı dışlamaktan geri durmadı . Ama , seçim için para lazım olduğu , araç paraları , kahvaltı paraları , salon paraları , pankart paraları vs ödemeler için hemen BECAN’ın ofisine gelindi .
Buna bir örnek vereyim hemen : Kocadere şehitleri anma töreni için CHP il örgütü bir çelenk yaptırıyor. Daha doğrusu Çınarcık ilçe örgütü.
Tören bitiyor . Çınarcık İlçe Başkanı ALİ ZARA , ilçede para olmadığı için il başkanlığını arıyor . İl başkanlığı da “ Bana ne?” düşüncesi ile sayın Zara’yı bana yönlendiriyor . Ali ZARA da ödemeyi benden istiyor !
Netice de o çelenkin parası bile Becan tarafından ödendi.
Becan ekibi , GÜREL ve ekibine birleşelim diyerek el uzattıkça , o el itildi.
Yahu BECAN zaten Ankara’ya gidecek , adamın derdi İKİNCİ SIRA’yıda kazanmak . Ama GÜREL bunu bir türlü içine sindiremediği için anlayamadı .
VE KAYBETTİ !
Bakın arkadaşlar . Yalova’da CHP’de siyaset değil EGO SAVAŞLARI yapılıyor… Hem de yıllardır. Seçmeni düşünen yok !
Örnekleme yapayım size :
Önce VEFA SALMAN…
Başkan iken sebep olduklarını hiç hesaba katmadan , genel merkezin talimatlarını hiçe sayarak BEN MİLLETVEKİLİ OLACAĞIM… KILIÇDAROĞLU’NUN HAS ADAMIYIM…BENİM HAKKIM… BEN BİRİCKİM.. Mantığı ile hareket etti ve asaleten sahip olduğu başkanlıktan istifa edip seçimle KAZANILMIŞ BELEDİYEYİ ALTIN TEPSİ içinde AKP’ye teslim etti !
İkincisi de yukarıda anlattığım şekilde BEN TEKİM… BENİM HAKKIM ! egosuna kapılan GÜREL , Becan’dan uzatılan her eli iterek , İKİNCİ MİLLETVELLİĞİNİ kaybettirdi !
Bunların kafasında CHP… Yalova seçmeni yok . AKP oldukça ülke daha kötü olacak düşüncesi ile ülkeye hizmet yok. Varsa-yoksa KENDİLERİ !
Seçim bitti. Geldik seçimli kurultay dönemine..
Öncesinde , Çınarcık’daki (detayını tam bilmiyorum maalesef) bir imar işimi neyse , bu konuda Mehmet GÜREL’in bir yanlışı için Erdem DOĞANCI suçlamada bulunuyor ve DOĞANCIile GÜREL’in arası açılıyor.
Kim haklı , kim haksız bilemem. Doğrumu, yanlış mı onu da bilemem. İl başkanlığı seçimi yaklaşınca bir anda barışıyorlar . Sanırım aralarında sen belediye başkanı olursun , ben de milletvekili türü bölüşümler yapılıyor. Anında il parti üyeliğinde manipülasyonlar başlıyor.. İl seçimi sonucu GÜREL’in desteklediği(!) DOĞANCI il başkanı oluyor .
Yeni yönetim ve GÜREL , yaklaşan CHP kurultayı öncesi anında İMAMOĞLUve Özgür ÖZEL ile yakın temasa giriyorlar.” Vallahi-billahi Kılıçdaroğlu’na değil , Özgür beye oy vereceğiz . Ama yerel seçimlerde MEHMET GÜREL ve çok önemli bir konsepte sahip ÇİFTLİKKÖY ilçemizde de ADİL YELE belediye başkanı adayı olsun. KURAN ÇARPSIN Kİ iki yerde de seçimi biz kazanacağız. Yalova seçmeni biz o kadar seviyor ve inanıyor ki ; biz ne dersek onu yapar” bab-ında hamaset yapıyorlar.
İmamoğlu ve Özel hemen tabii diyorlar. Onlara göre Yalova zaten küçücük bir şehir .
Geldiğimiz durum :
Yalova’da daha ciddi aday adayları varken GÜREL , Çiftlikköy’de de her açıdan donanımlı CEM SADIKER varken Müteahhit(!) ADİL YELE ADAY olarak açıklanıyor !
Siyasi tezgah kurulmuş oluyor böylece. Nedenini , niçinini seçimlerden sonra göreceğiz. Bu iki MÜSTESNA aday ile kaybedersek , Yalova İl örgütü mü kaybetmiş olacak yoksa bu iki İSİM mi kaybetmiş olacak , dahası YALOVA’nın yeni bir beş yılı mı kaybolmuş olacak , HEP BİRLİKTE GÖRECEĞİZ !
Öyle gözler kararmış ki ; düşünün CHP’nin Yalova’da BİR TANEmilletvekili var . Vekil sabah saat 11’de il başkanını arıyor. Ve telefon açılmıyor ! Daha kampanya başlamamış… Uyuyor mu , iplemiyor mu bilinmez. Sonuç : tek vekili tarafından telefonu engellenmiş bir CHP il başkanımız var ve CHP Yalova’da el birliği ile seçime hazırlanıyor ! TRAJİ-KOMİK bir durum ..
Ve MEHMET GÜREL’E gelelim :
Diğer aday adaylarından HALİT GÜLEÇ ve SİNAN GİRAY ile arası son derece açık. Kaldı ki ; bu iki isim de oy potansiyeline sahipken.
Milletvekili TAHSİN BECAN ile kanlı-bıçaklı…
Muharrem İNCEile KÜS… İnce ; Gürel’e karşı başkan adayı çıkarır mı bilinmez.
Koçal ve ekibi ile arası nasıl bilmiyorum , ama sadece tahmin edebiliyorum ki kötü.
Kemal BAŞiçin reaksiyon gösterdiğinden Kemal BAŞile problemli…
AKP adayı İsmail ATİK’e bile MOHTİoyları için ihtiyacı varken iletişimi yok…
Cebinde şahsi bütçesi yok . Olsaydı yeni bir pardösü palto alır , İSKOÇ GAYDASI gibi gezmezdi…
Parti , küçücük bir il’e ne kadar seçim bütçesi verir ve verse bile bunu akıbeti ne olur bilinmez…
Kime selam verip , kime vermediği bilinmez…
Kazara seçilirse , Belediye Başkan Yardımcısı adayı ismi için acaba yakın dost TİRYAKİ’liğine mi niyetlenecek ?
Acaba seçim bütçesini müteaahitler ve arazi spekülatörlerindenmi karşılayacak?
Seçim vaatleri ne olacak ? Bu vaatleri kim hazırlayacak ? Yoksa Salman’ın vaatleri gibi LA FONTAİN’den masallar mı olacak ?
Esnaf ziyaretleri ile konuşmaları CEM YILMAZ – ATA DEMİRER efekti mi taşıyacak ? Yoksa ciddiyet mi arz edecek ?
Seçmeni nasıl ikna edecek ?
Sabah SEKİZDE makamında olacak mı ?
Meşhur teorileri pratiğe dönecek mi ?
Sonuç itibarı ile YALOVA ; Gürel’in seçilmesi ile mi ; yoksa seçilmemesi ile mi daha kazançlı olacak ? Bilemiyorum .
Bildiğim tek şey MUSTAFA TUTUK’a SEÇİLMİŞ Belediye başkanlığıhayırlı ve uğurlu olsun demekten başka düşüncem yok . Enteresandır AKP Belediye Başkan Adayı MUSTAFA TUTUK , bizim adayımız MEHMET GÜREL’den daha ATATÜRK’ÇÜ , daha Atatürk ilke ve inkılapları peşinde . En azından vatandaşa NUTUK dağıtmayı akıl edebiliyor…
Daha enteresanı , MUSTAFA TUTUK’un ailesini , eşi hanımefendiyi Yalova seçmeni daha çok tanıyor..
Sahi Mehmet GÜREL’in eşi hanımefendi kim ?
Partinin SKM başkanı kim ?
Belediye meclis üyeleri kimler olacak ?
Kafamda bir soru : Acaba GÜREL ve YELE , genel merkez tarafından ADAYLIKTAN alınacak mı ?
Partili bir dostumun mesajına değinmeden edemeyeceğim .
“Yazmamak için kendimi zor tutuyorum” demiştim. Bana mesaj atmış ve demişti ki :
“SÖYLESEM TESİRİ YOK , SUSSAM GÖNLÜM RAZI DEĞİL” hesabı dimi abi ?
Bir dip not paylaşayım sizlerle :Değerli ve etkin bir partili arkadaşım da bana : “ Abi Mehmet’i ara . onunla paylaş , uyar “ dedi . “ AÇMAZ “ dedim. “Üstelik DÖNMEZDE “ diye ekledim. “ HATIRIM İÇİN” dedi. Evveli gece saat 22.30’da aradım… Uzun uzun çaldırdım… Ya kendi ya da SEKRETERİ açmadı. Kendisi DÖNMEDİ DE ! Yani tenezzül etmedi.
O zaman bende SUSMAK yerine , GÖNLÜMÜN sesini diledim !
Saygılarımla
HADİ TONAROĞLU

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.