ERP NEDİR?

ERP NEDİR?
Yayınlama: 20.01.2024
A+
A-

Bir işletme faaliyetlerini sürdürürken çok sayıda farklı kaynaktan yararlanır. Bunlar arasında ham madde, araç ve iş gücü gibi örnekler yer alır. “Enterprise resource planning” yani “kurumsal kaynak planlaması”nın kısaltması olan ERP, bu kaynakların etkili kullanımının sağlanması amacıyla yararlanılan sistemdir. Bilgisayar yardımıyla kurumsal kaynak planlaması yapmak için ERP yazılımları kullanılabilir.

 

İş hayatında verimlilik, önem verilen unsurlar arasındadır. Yüksek verimlilik elde edebilmek için işletmeler kaynaklarını doğru bir şekilde kullanmaya dikkat eder. Kaynakların kullanımını sistematik bir şekilde kontrol edebilmek için de kurumsal kaynak planlaması sistemlerinden yararlanılabilir. Böylece işletmede kaynakların daha doğru kullanımı sağlanabilir ve maliyetlerden tasarruf elde ederek daha yüksek verimlilik edilebilir.

ERP ne işe yarar?

İşletmeler için kaynaklar başlığı altında incelenebilecek birçok farklı öge bulunur. Dolayısıyla ERP işletmelerde birçok farklı birimde önem kazanabilir. Ancak temel olarak bu sistemlerin, kaynakların daha verimli kullanılmasına yaradığı söylenebilir.

 

Kurumsal kaynak planlamasından, işletmenin farklı alanlarında da istifade edilebilir. Bunlar arasında çalışanların görevlerinin merkezi olarak yönetimi, işletmenin faaliyetlerinin kontrol edilmesi ve otomatikleştirilmiş süreçlerin denetimi gibi konular bulunur. Ayrıca tedarik zincirinden üretime kadar pek çok işlem, kurumsal kaynak planlaması ile denetlenebilecek konular kapsamına girer.

 

Kurumsal kaynak planlaması geniş kapsama sahip bir konudur. Kullanılacak ERP yazılımının, işletmenin gereksinimlerini karşıladığından emin olunmalıdır. Söz konusu kurumsal kaynak planlaması olduğunda firmaların mali yönetim, satın alma, üretim ve insan kaynakları yönetimi gibi çeşitli alanlarda ihtiyaçları olabilir.

ERP programı kullanma avantajları nelerdir?

Firmalar daha yüksek verimliliğe ulaşma amacıyla kaynak kullanımlarını daha doğru bir biçimde yönetmeyi hedefleyebilir. Bu alanda sistematik bir çalışma yürütmek için kurumsal kaynak planlama sistemlerinden faydalanılabilir. Kurumsal kaynak planlama sürecinde ERP programları, aşağıdakiler dahil birtakım avantajlar sağlayabilir:

  • Bilgisayar desteğiyle çok sayıda farklı veri bir arada incelenebilir ve karmaşık bir süreç olabilen kurumsal kaynak planlaması kolaylaştırılabilir.
  • İyi bir yazılım ile ERP sürecinde verimlilik artırılabilir, bu alanda ihtiyaç duyulan iş gücü ve kaynaklardan tasarruf sağlanabilir.
  • Kapsamlı bir yazılım sayesinde kurumsal kaynak planlamasının pek çok farklı süreci bir arada yürütülebilir.
  • Bu alanda insan hatasının yol açtığı sorunların azaltılmasında, ERP konusunda başarılı bir yazılım etkili sonuçlar sunabilir.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.