Yalova Esnaf ve Sanatkarlar Odası (YESO) seçim süreci resmen başladı. Mevcut Başkan Necati Erbul yeniden adaylığını açıklarken, Oktay İlhan, Aydın Kacir, İbrahim Bayzan ve Kemal Çınar’da yarışa katıldı. Görünen o ki bu seçim, yalnızca oy pusulasının değil, esnafın hafızasının da konuşacağı bir seçim olacak.
Yalova Esnaf ve Sanatkarlar Odası (YESO) seçim süreci resmen başladı. Mevcut Başkan Necati Erbul yeniden adaylığını açıklarken, Oktay İlhan, Aydın Kacir, İbrahim Bayzan ve Kemal Çınar’da yarışa katıldı. Görünen o ki bu seçim, yalnızca oy pusulasının değil, esnafın hafızasının da konuşacağı bir seçim olacak.
Yerel seçimler döneminde defalarca ifade ettiğimiz bir gerçek vardı: “Bazı dernek başkanlarının belediye başkanlığı, belediye meclisi ya da il genel meclisi için adaylık hazırlıkları yaptığı”…
O gün söylediğimiz bugün karşımızda duruyor. Aynı tabloyu bu kez esnaf odası, bakkal odası gibi ‘tüm oda’ seçimlerinde yaşıyoruz.
Esnaf odası, bir tabeladan ibaret değildir. Bu kurum, kentin ekonomik nabzını tutan, sorunları ilgili makamlara taşıyan, esnafın ortak sesi olması gereken yapıdır. Bu nedenle, aday olanların profili, geçmişi, ilişkileri ve esnafa karşı duruşu hayati önem taşır. Çünkü burası “koltuk arayanların” veya “itibar devşirmek isteyenlerin” değil; esnafın alın terini savunacak kişilerin yeri olmalıdır.

Yalova esnafı, geçmiş dönemlerde düzenlenen ve dışarıdan Yalova’ya ‘aktarma’ getirilen esnafları da unutmaz..
Kentin esnafı, yerel üreticisi, küçük işletmecisi ayakta kalmaya çalışırken, başka şehirlerden standlar getirip panayır kurduran ‘dernek/federasyon’ başkanlarını da unutmaz.. İşte bu davranış, esnafın defterine not ettiği bir kırılmadır. Bu nedenle YESO seçimleri, geçmişte yaşananların da bir nevi hesabının görüleceği bir sandık olacak.
Bugün aday olan isimlerin tamamı bir iddia ortaya koyuyor. Kimisi daha güçlü bir yapı vaat ediyor, kimisi projeler sunuyor, kimisi yılların deneyimine güveniyor.

Fakat unutulmamalı: Bu sandık, bir prestij yarışması değil, temsil makamı seçimidir. Çünkü seçilen kişi yalnızca kendisini temsil etmez; Yalova ekonomisini, esnafın beklentilerini, kentin ticari geleceğini temsil eder.
Yalova esnafı geçmişte nasıl doğru tercihler yaptıysa, bugün de gerekeni yapacaktır. Kim esnafın yanında durdu, kim yalnızca kendi vitrini için sahneye çıktı, kim gerçekten dertlendi, kim esnafı hatırlamadı… hepsini herkes biliyor.
Sandık günü geldiğinde, esnafın vicdanı konuşacaktır.
