MALİ MÜŞAVİRLER VE MUHASEBECİLER İSYAN ETTİ!

MALİ MÜŞAVİRLER VE MUHASEBECİLER İSYAN ETTİ!
Yayınlama: 24.04.2024
A+
A-

Kocaeli’de faaliyet gösteren mali ve müşavir ve serbest muhasebeciler meslek hayatında yaşadıkları sorunları dile getirerek ağır iş yükü altında olduklarını söyledi.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve muhasebeciler adına yaşanılan sıkıntılar ve ağır iş yükü hakkında Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) tarafından Türkiye genelinde toplu basın açıklaması düzenlendi. Kocaeli’de ise Kocaeli Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası tarafından yapılan açıklamada yüzlerce mali müşavir ve muhasebeci bir araya geldi. Oda Başkanı Özcan Çakır tarafından gerçekleştirilen açıklamada, meslektaşlarının ağır iş yükü altında hayatlarını ofislerinde geçirdiklerini ve bu sebeple vergi, beyan dönem sürelerinin resmi tatillere göre düzenlenmesini talep ettiler.

Çakır’ın yaptığı açıklama, “Gelişmiş ülkelerde iş verimini artırmak için haftalık çalışma günlerinin dört güne indirilmesi tartışılırken biz Mali Müşavirler olarak neredeyse 7/24 ofislerimize hapsediliyoruz. Görünürde mükellef veya işverenlerden istenilmekle beraber, iktisadi ve sosyal hayata ilişkin ihtiyaç duyulan hemen her veri Mali Müşavirler aracılığıyla toplanılır hale gelmiştir. Bu durum meslek mensuplarının zaten çok ağır bir iş yükü altında ezilmelerine sebebiyet vermekte iken bir de beyan ve bildirimleri almak için kullanılan sistemlerin sağlıklı çalışmaması ve yoğunluk dönemlerinde tıkanması, zamanla yarışan meslektaşlarımızın streslerini katbekat artırmaktadır” dedi.

“Bu kadar ağır iş yükü altında çalışmak zorunda bırakılan meslek mensupları bir işletmeninin faaliyetlerini ve işlemlerini sağlıklı bir şekilde yürütmesi mümkün müdür?” diye soran Çakır, “Sadece Nisan ayında GİB tarafından ilan edilen vergi takviminde toplam elli altı beyan ve bildirimin verileceği açıkça görülmektedir. Resmi, idari ve hafta sonu tatilleri Ramazan Bayramı ile birleşince toplam on iki günlük tatil nedeniyle Nisan ayında çalışma günü olarak sadece on sekiz gün kalmaktadır. Bu kadar kısa süreye bu kadar beyan ve bildirimin sağlıklı bir şekilde verilmesine imkân yoktur.

İnsani şartlarda yaşamak biz mali müşavirlerin de anayasal hakkıdır. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan her ay beyan sürelerinin uzatılmasını değil, günümüzde yapay zekâ teknolojisinin kullanıldığı bir çağda, elektronik uygulamalar aracılığıyla toplanan verilerin etkin bir şekilde sınıflandırılmasını ve yasal olarak veri talep eden kurumlarla, örneğin TUİK, Merkez Bankası ve Kamu İhale Kurumu gibi tüm kamu kurumlarıyla paylaşılmasını talep ediyoruz. Aynı verilere dayalı olarak yapılan tekrarlı beyan ve bildirim yüklerinin hafifletilmesini istiyoruz. Ayrıca, vergi beyan dönem ve sürelerinin, resmî tatil günleri dikkate alınarak düzenlenmesini talep ediyoruz” diye belirtti.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.