DEĞİŞİM ŞART (1)

Yayınlama: 26.06.2023
A+
A-

Bugün , bu makalem ile Yalova basınında pek uygulanmayan , daha doğrusu belki vardır da ; benim hatırlayamadığım bir makale yazacağım sizlere . Aslında buna pek makale denemez diye düşünüyorum . Çünkü bu aynı konuyu işleyen birkaç makaleyi içeren bir nevi TEFRİKA !
Bizim okuyucumuz , araştırmalara göre UZUN yazıları okumuyormuş . Çünkü sıkılıyormuş nedense ?
Çünkü yeni jenerasyon , kısıtlı kelime sayısı kullanılabilen bir TWITTER kuşağı .
Kuran-ı Kerim’in bile ilk ayeti OKU olmasına rağmen !
Ama ne yazık ki ; DEĞİŞİM ŞART diye bir başlık atıp , yaklaşan seçimlerde YALOVA için neler yapmamız gerektiğini tek makale ile anlatmak çok zor .
Arkadaşlar ! Seçimler yaklaşıyor malumunuz .
Bakın son 20 yıl içindeki yaşadığımız seçim sonuçlarına . Hep biz seçmişiz !
Ama nedense , bu takribi 20 yılın sonunda gördüğümüz , yaşadığımız Yalova’dan çoğumuz memnun değiliz . Garip değil mi ?
Yani bunca yılda seçtiğimiz , çoğu dostumuzun , arkadaşımızın , kardeşimizin ; hepsinin hatalı olması mantıken imkansız . Çünkü her seçtiğimiz , bir öncekini eleştirip : “ Ben yapmayacağım “ ,
“ Ben bunları bunları yapacağım” diyerek gelmiyor mu ? Öyle geliyorlar .
Hiç düşündünüz mü ; niye “ Yapmayacağım “ dediklerini hep yaptılar ; niye “ Ben bunları yapacağım “ dediklerini yapamadılar?
Bence düşünmediniz , düşünmedik hep birlikte .
Çünkü eğer düşünmüş olsaydık , her seferinde aynı hatayı yapmazdık !
Şimdi konuyu biraz derinleştireyim isterseniz :
Öncelikle hesapta BİZ SEÇİYORUZ ya ; yok o iş öyle değil . Daha doğrusu biz öyle zannediyoruz . Çünkü başkaları seçiyor , bize dayatıyorlar . Üstelik allayıp-pulluyorlar ; biz ancak “ Eh napalım “ deyip PEKİ diyoruz . Sonunda başımıza gelenler ortada .
14 Mayıs seçimlerinde Yalova’da milletvekilimiz sayın Tahsin BECAN’ın seçim ekibinde yer aldım . Bu görev benim için önemliydi . Çünkü ilk defa siyasetin seçim ortamının taa göbeğinde yer aldım .
Bu dönemde ben neyi farkettim biliyormusunuz ? Seçimlerde biz tercih ettiğimiz bir siyasi yapının, milletvekilini veya belediye başkanını seçmiyoruz . Biz bize sunulan arkadaşlarımız arasından siyasi GÜNAH KEÇİLERİNİ seçiyoruz !
( Bu tabirim için kusura bakmayın . Bu bir halk deyimidir ve edebiyatımızda , güncel konuşmalarımızda sık sık kullanırız. Hakaret falan içermez , aksine bir , gerçek MAĞDUR tesbiti anlamında kullanırız .)
Biz hep milletvekillerimizi YALOVA’nın HAKİMİ ; belediye başkanlarımızı YALOVA’nın ŞERİFİ zannederiz ya ! O iş öyle değilmiş .
Mesela siyaseten Yalova’da en önde gelen otorite partinin İL BAŞKANI imiş yeni öğrendim .
Nedenmiş ? Bence parti genel merkezinden gelen tüm talimatlar , milletvekiline , belediye başkanına değil direkt olarak İL BAŞKANINA geliyormuş .
Genel Başkan , statü gereği muhatap olarak il başkanını alıyormuş .
Bundan neyi öğrendim ? Demek ki vekilimizi veya belediye başkanımızı seçmeden , partimizin üyelerinin ilimizde kimi il başkanı seçtiğine dikkat etmeliymişiz !
Hatta ceket düğmesi gibi bir anlamda . Nasıl üstteki düğmeyi yanlış deliğe geçirirsek , alttaki düğmeler hep yanlış iliklenmiş olur ya ! Hah iste böyle . Yani İL BAŞKANI ceketteki ilk düğme . Bu yanlış bir seçimse sonraki seçimlerde hep yanlışlıklar birbirini takip ediyor .
Bizim Yalova’da bu statü hep yanlış işledi . Mesela bundan evvel ki dönemlerde milletvekilleri hep yerelde İL BAŞKANINI ezdi geçti . İl başkanları da buna izin verdi !
Demek ki ; MADDE – 1 / İl başkanı ; otoriter , dominant , bilgili , eğitimli , vizyoner ve siyaseti ve ilin gerçeklerini bilen birisi olmalı .
Bizde ki iki ana partimizde bu kriterler , birinde birazcık da olsa oldu ; ama diğerinde asla olmadı ! İttifaklarda ki diğer partilerimizin yapıları henüz bilemiyorum .
Neden İL BAŞKANI önemli ?
Çünkü ; genel merkez ile iletişimde olması gereken o . Tüm genel merkez talimatları ona geliyor . Partinin ilde ki faaliyetlerini isteklerini , talep etmesi gereken o .
Mesela İl başkanı güçlü bir profil ise , özellikle yerel seçimlerde aday adaylarının ADAYlığı için yerelde ÖN SEÇİM yaptır . Dolayısı ile , bu aday milletvekili veya belediye başkanı adayı ise yereldeki seçmenin oyları ile yapılır . Yok il başkanı güçlü değilse bizi yönetecek veya Ankara’da temsil edecek adaylar genel merkez kararı ile seçilir .
Örnek olarak Yalova CHP’deki Muharrem İNCE dönemlerini hatırlayın !
İl başkanı güçlü ise ; muhalefette bile olsa mevcut milletvekili ile devamlı Yalova sorunlarını , iktidar partisinin Yalova’da yaptığı yanlış veya eksik uygulamaları , vekilin hazırlayacağı soru önergeleri ile ülke gündemine oturtur . Eğer iktidar ise ;zaten ilin sorunlarının giderilmesi , ilin gelişmesi için yapılması gerekenleri direkt olarak partisinin genel merkezi ile istişareler sonucu çözmeye çalışır .
Ama il başkanı pasif ise ; milletvekilleri tabir caizse kafalarına göre takılırlar , gelecek seçimler için kendi PİARlarını yapar , devletin zaten programında olanları da , sanki kendileri gerçekleştirmiş gibi kamuoyuna sunarlar .
İl başkanı muhalefette bir il başkanı ise ve de varsa milletvekili ; o vekilde Ankara-Yalova gider gelir o kadar ! Haa milletvekili bu konularda bilgili ve aksiyoner ise o zaman farklı .
Eğer ilde ki partiyi il başkanı değil , milletvekili yönetiyorsa ; yandı gülüm keten helva .
Yani yazımın birinci bölümünde sizlere İL BAŞKANI ve ÖNEMİNİ arz ettim .
Gelecek yazımda da seçimler deki adayların partilerce hangi kriterlere göre seçilip sizlere dayatıldığını anlatmaya çalışacağım.
Saygılarımla

Yazarın Son Yazıları
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.