GİMBİRDER YÖNETİMİ BASINLA BULUŞTU..”HİNTLİ İŞÇİLER YÜZDE 70 VERİMLE ÇALIŞIYOR”

GİMBİRDER YÖNETİMİ BASINLA BULUŞTU..”HİNTLİ İŞÇİLER YÜZDE 70 VERİMLE ÇALIŞIYOR”
Yayınlama: 10.03.2024
A+
A-

Gemi İnşa Müteahhitleri Birlikteliği Meslek Eğitim ve Dayanışma Derneği (GİMBİRDER) Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem İnce ve yönetim kurulu üyeleri, yerel ve ulusal basının temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda konuşan Rüstem İnce, “Gemi inşa sanayisi nitelikli eleman bulmakta zorlanıyor. Böyle giderse 10 yıla kadar çalıştıracak personel bulamayacağız” dedi. Ayrıca barınma sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğini belirtti.

Elegance Resort Hotel’de gerçekleşen kahvaltılı basın toplantısına Gemi İnşa Müteahhitleri Birlikteliği Meslek Eğitim ve Dayanışma Derneği (GİMBİRDER) Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem İnce, yönetim kurulu üyeleri ile yerel ve ulusal basının temsilcileri katıldı. Toplantıda gemi inşa sanayisinin yaşadığı sorunlardan bahseden Rüstem İnce, hem basın mensuplarından hem de siyasetçilerden sektörün sorunlarının çözümü için destek istedi.

ÇALIŞAN SAYISI DÜŞTÜ

Açıklamasında “Dernek olarak sektöre nitelikli elamanlar kazandırmak için devamlı meslek liseleri ile temas halinde çalışıyoruz. Ya da çalışanımızın barınma sorunları pansiyonlar, konutlar gibi sorunları için lobiler yapıp siyasi ve bürokratik tüm kanalları kullanarak çözmeye çalışıyoruz. Bu konuda geldiğimiz nokta seçim öncesi tüm siyasiler bu konuları projelerin arasına almış bulunmaktalar. İnşallah sadece bir vaatten öte olacak diye düşünüyoruz” sözlerini sarf eden Rüstem İnce, “Ülkemizin en büyük sorunlarından olan nitelikli elaman her sektörde olduğu gibi bizim sektörün ve Yalova’nın en büyük sorunu haline geldi. Zamanında almadığımız tedbirler ve üstüne düşmediğimiz için artan maliyetler nedeniyle şu an Yalova’mız SGK verilerine göre 38 bin çalışandan 32 bin çalışana düştü. Eğer bu gidişat böyle devam ederse bu 25 binlere kadar iner. Bu da Yalova bölgesinde 40 bin kişinin aşından olması demek. OSB’ler de kurulduğunda biz Yalova’da çalıştıracak bir tane dahi eleman bulamayacağız. Çünkü yaklaşık 45 bin kişi de OSB’lerde çalışacak. Eleman da bulamadığında herkes kapısını kilit vuracak. 6 bin kişi ekmeğinden oldu. Diğer bölgelerimizde ise yaklaşık 12 bin çalışan sayımızda azalmalar oldu. Bu gidişatın ülkemizde doların seyrinin yükselmesi ile yeniden değişeceğine inanıyoruz. Ancak biz dolar yerine nitelikli elaman açığını kapatmazsak sektörün başka ülkelere daha fazla kayması söz konusu. Bu nedenle konut açığının, barınma alanlarının ve projelerimiz arasında olan okulun bir an önce faaliyete sokulması lazım. Okul projemizin içerisinde gemi inşa lisesi, iki yıllık gemi inşa yüksek okulu ve bu okula ait bir hangar var. Okulumuzda sektöre yeni adım atacak kişilerin ilk 2 ay eğitim aldıktan sonra tersanelerde çalışmaya başlaması lazım.  Öğrencilerimizin bu hangarda bire bir gemi parçaları üreterek pratik eğitim görmesi gerekir. O yüzden hem barınma sorunu hem de nitelikli eleman sayısındaki düşüş sorunlarının çözümü için siyasetçilerden destek istiyoruz. Ayrıca kurmak istediğimiz okulun faaliyete geçmesi için de destek bekliyoruz” diye konuştu.

60 BİN KONUT GEREKİR

Gemi inşa sanayisinde çalışan personelin barınma sorunu yaşadığını ifade eden Rüstem İnce, şöyle devam etti: “Yalova’nın 60 bin civarında konut ihtiyacı var. Çalışanlarımızın yüzde 60’ını şehir dışından getiriyoruz. Bu nedenle işler hali hazırda azalmışken yeni konut projelerinin bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz. Şehrimiz bekar evleriyle dolmaya başladı. Aileler huzursuz, şehir huzursuz. Şu an tam vakti. Pansiyonları ve konutları yaptırmak için sizlerin ve siyasetçilerin desteğini bekliyoruz.

“ÜLKEYE NE KADAR FAYDASI VAR?”

Tersane bölgesinde yaşanan işçi eylemleri ve Hindistan’dan getirilen işçiler konusuna değinen İnce, şunları söyledi: “Nitelikli eleman sayımız az olduğu için işçilerimiz bizden yüksek maaşlar talep etmeye başladı. Dünya’da da büyük bir kriz ve rekabet ortamı var. Bunlar yüzünden biz 1 günde yapılacak işi 5 günde yapmaya başladık. Bu da rekabet ortamını bozdu. İşçiler de greve gittiler. Herkes grev hakkını kullanabilir. Ancak grevi yapan Limter- İş Sendikasının ülkeye ne kadar faydası var? Oraya gelen Limter- İş temsilcisi Norveç basınına demeç vererek ‘burada bir sürü ölümlü kazalar oldu, üstünü kapatıyorlar, işçileri köle gibi çalıştırıyorlar’ dedi. Bu da Norveç’ten bize gemi siparişi veren firmalarda büyük yankı uyandırdı. Kendi ayağımıza kurşun sıkmış oluyoruz. Biz de daha güzel maaşlar verelim istiyoruz ama Dünya’nın bir rekabet gücü var. O rekabeti edebilmek için ortama ayak uydurmamız lazım.”

Ayrıca Hintistan’dan getirilen işçilerin sorunu çözmekte yeterli olmayacağını söyleyen Rüstem İnce, şöyle devam etti: “Şimdi bir yol deniyorlar. Bu da bizim elemanlarımızın motivasyonunu düşürüyor. Bizim bir okul projemiz var. Üniversite gibi 2 yıllık bir okul projesi bu. İçerisinde gemi inşa lisesi ve hayat boyu eğitim adı altında bir tane okul kuralım istiyoruz. Bu okullarda okuyan öğrenciler liseden itibaren bire bir pratikte gemi inşasını tüm yönleriyle öğrensinler istiyoruz. Bir de dışarıdan gelen kişilerin burada 2 ay eğitim aldıktan sonra tersanede iş başı yapmasını istiyoruz. Böylece yaşanabilecek muhtemel iş kazalarını da büyük ölçüde önlemiş oluruz.”

HİNTLİ İŞÇİLER YÜZDE 70 VERİMLE ÇALIŞIYOR

GİMBİRDER Genel Sekreteri Fikret Kır ise Hindistan’dan getirilen işçilerle ilgili şunları söyledi: “Evet Hindistan’dan işçi gelmesi bir sorun, doğru değil. Bu kadar işsizliğin yaşandığı bir ortamda ama şu karşılaştırmanın da yapılması lazım: Hintli işçi aynı işi yüzde 70 verimle asgari ücrete yapıyor. Ülkemizin işçisi ise aynı işi 60 bin TL maaş almasına rağmen yüzde 40 verimle yapıyor. Şu an tersaneye 8 saat çalışıyorum diye gelen bir işçi ortalama 4 saat çalışıyor. Bunun sorgulanması lazım. Pencerenin diğer tarafından da bakmak gerekiyor.”

KONUT İHTİYACI GİDERİLMELİ

Tersane işçilerinin yaşadığı barınma sorunuyla ilgili birçok kez lobi faaliyeti gerçekleştirdiklerini söyleyen Rüstem İnce, son olarak şunları ekledi: “Bir önceki dönem Valimiz Muammer Erol, AK Parti Milletvekilimiz Ahmet Büyükgümüş, Altınova Belediye Başkanımız Metin Oral ile görüştük. Bize şu teklifte bulundular: “Biz size milli emlaktan bir yer verelim. Buraya pansiyonlar kurun’ dediler. Biz 1 gün içerisinde bin kişilik odaları arkadaşlarla beraber tanzim ettik. Burasının sadece barınma yeri değil içerisinde sosyal alanların da olduğu bir konut olması gerektiğini düşündük. İçerisinde yüzme havuzları, oyun alanları, kafeleri ve kıraathaneleri olan bir alan olmasını istedik. Ancak bu bizim tek başımıza yapabileceğim bir şey değil. Siyasetçisi, bürokratı, iş insanları birleşmeli. Yalova’nın bir an önce konut ihtiyacı giderilmeli. Eğer biz bu konut ihtiyacını gideremezsek büyük sorunlar yaşarız. Ancak biz bu konut sorunun çözümü noktasında gerek siyasilerden gerekse de şehrin yöneticilerinden yeterli desteği alamıyoruz. Biraz daha siyasi davranıyorlar. Olayın seyri yukarı çıktığında birlikte birşeyler yapmaya çalışıyorlar ama kavgalar durulmaya başladığında geri çekiliyorlar. Ülkemizde maalesef infial yaratacak olaylar yaşanacak ki sorunların üzerine düşsün

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.