TOPRAK DEDE HAYRETTİN KARACA ÖLÜMÜNÜN 4. YILINDA ARBORETUMDA ANILDI

TOPRAK DEDE HAYRETTİN KARACA ÖLÜMÜNÜN 4. YILINDA ARBORETUMDA ANILDI
Yayınlama: 22.01.2024
A+
A-

 

TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, ölümünün 4. yılında Karaca Arboretum’da düzenlenen törenle anıldı.Yoğun yağmur altında gerçekleştirilen anma törenine çok sayıda TEMA gönüllüsü katıldı.

 

HAYATI BOYUNCA TAŞIDIĞI TOPRAK SEVGİSİNİ TÜM NESİLLERE AKTARAN KİŞİ: HAYRETTİN KARACA

..”Bugün 1 milyonu aşkın gönüllüsüyle bir halk hareketine dönüşmüş olan TEMA Vakfı’nı, kendisinin en büyük mirası olarak kabul ediyoruz. Bu değerli mirası, şimdi 1 milyonu aşan gönüllüyle birlikte evimiz olan doğaya sahip çıkarak paylaşmak bizim için çok kıymetli.”

TEMA Vakfı İl Temsilcisi Arzu Demir, törende yaptığı konuşmada, “20 Ocak 2020’de kaybettiğimiz Hayrettin Karaca’nın ve 25 Ocak 2023’te kaybettiğimiz Ali Nihat Gökyiğit’in yokluğunun acısını her gün daha derinden hissediyoruz. Toprak Dedemiz merhum Hayrettin Karaca ve Yaprak Dedemiz Ali Nihat Gökyiğit yıllar önce Vakfımızı kurarken 1 milyon gönüllüye ulaşma hayaliyle yola çıkmışlardı. Ne mutlu ki, 30. yıl dönümümüze bu hayali gerçekleştirmiş olarak girdik. Bugün 1 milyonu aşkın gönüllüsüyle bir halk hareketine dönüşmüş olan TEMA Vakfı’nı, kendisinin en büyük mirası olarak kabul ediyoruz. Bu değerli mirası, şimdi 1 milyonu aşan gönüllüyle birlikte evimiz olan doğaya sahip çıkarak paylaşmak bizim için çok kıymetli. Hayrettin Karaca’ya ve Ali Nihat Gökyiğit’e bize açtığı bu değerli yol için minnetlerimizi sunuyoruz. Bu topraklar onları sonsuza dek hatırlayacaktır. Yalova TEMA ailesi olarak da bu hafta özelinde Toprak Dedemiz Hayrettin Karaca’nın bulunmaktan en çok hoşlandığı yerde Karaca Arboretum’da tüm ilçe sorumlularımız, mahalle sorumlularımız ve gönüllülerimizle bir anma etkinliği planladık. TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Toprak Dedemiz Hayrettin Karaca doğanın korunması için örnek bir mücadele sergileyen, Anadolu’yu köy köy gezerek Türkiye’nin doğasına ve erozyon tehlikesine dikkat çeken, hayatı boyunca taşıdığı toprak sevgisini tüm nesillere aktaran kişidir. Tohumun nasıl toplanacağı, nasıl muhafaza edileceği, nasıl ekileceği hususlarını bıkmadan usanmadan insanlara tek tek anlatıp, küçük çocuklara ağaç ve toprak sevgisi aşılayandır. Hayrettin Karaca kendisini çevreye, yeşile ve ormana adamış, erozyonla büyük bir mücadele içine girmiş, ülke topraklarını koruma adına son nefesine kadar ömür tüketmiş bir vatanseverdi. Bu hizmetleri karşılıksız kalmamıştır. Türk insanının takdirini kazandığı gibi, uluslararası alanda da layık olduğu değeri bulan bir insandı” dedi.

‘BOTANİK BAHÇEYİ KURDU’..

Ali Nihat Gökyiğit’in bir sevda uğruna botanik bahçe kurduğunu söyleyen Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: “TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanımız, Yaprak Dedemiz A. Nihat Gökyiğit, sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik ilkelerini, iş hayatının ve girişimlerinin ayrılmaz bir parçası olarak gören, sorunlar karşısında başkalarını suçlamak yerine, ‘ben ne yapabilirim?’ diye kendini sorgulamayı hep tercih ederek TEMA Vakfını kurmuştur. Bir sevda olarak nitelendirdiği çevre çalışmalarına başlamıştır. 1995 yılında Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nin kurmuştur.

Ömrünün büyük kısmını vakfettiği çevre çalışmaları, onun “Yaprak Dede” lakabıyla tanınmasını sağladı. 1999 yılında, çevre konusundaki çalışmalarını hem sürdürülebilir kılmak hem de kurumsallaştırmak için kırsal kalkınma, biyolojik çeşitliliği koruma ve botanik alanlarında sayısız projeye destek veren Ali Nihat Gökyiğit Vakfı’nı kurdu. Anma haftası özelinde Yalova’da billboradlarda görselimiz olacak, siz değerli gönüllülerimizin Yalova sokaklarından fotoğraflarını bekliyoruz. Bu etkinliklerin yanı sıra TEMA Vakfı tarafından 20-25 Ocak 2024 tarihleri arasında sosyal medyada Toprak Dedemiz ve Yaprak Dedemizi anmaya yönelik yoğun bir çalışma yürütülecektir. Bu çalışmaların yaygınlaştırılması için de sosyal medya hesaplarımızı takip etmenizi ve aktif gönüllüleriniz ile birlikte yaygınlaştırma çalışmalarına destek vermenizi rica ediyoruz.”

PROJELERDEN BAHSETTİ..

Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hayrettin Karaca Doğal Yaşlı Ormanlar Projesi, Orman Genel Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde TEMA Vakfı’nın Doğal Orman Alanlarının Korunması ve Ekolojik Önemi Konusunda Farkındalığın Artırılması Fonu kapsamında hazırlanan, Kurucu Onursal Başkanlarımızdan merhum Hayrettin Karaca’ya atfettiğimiz ve 2021 yılında uygulamasına başlanan bir projedir. 2021-2023 yıllarını kapsayacak olan projede pilot çalışma alanı olarak; zengin biyolojik çeşitliliğe sahip olması ve doğal yapısı büyük oranda bozulmamış doğal orman alanlarının bulunması sebebiyle Doğu Karadeniz Bölgesi seçilmiştir. A. Nihat Gökyiğit Biyolojik Çeşitlilik Projesi, kamuoyuna biyolojik çeşitlilik kavramını tanıtmak, önemini anlatmak ve Türkiye’nin biyolojik çeşitliliği hakkında bilgilendirmek amacıyla 2020 yılında çalışmalarına başlanan bir projedir. Proje ile Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğinin korunmasına katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Kurucu Onursal Başkanlarımız adına her yıl gerçekleşen Saha Koordinasyon Toplantısı’nda belirlenen kategorilerde, TEMA Vakfı İl Temsilciliklerine, İlçe Sorumluluklarına ve Mahalle Sorumluluklarına verilen Hayrettin Karaca ve Ali Nihat Gökyiğit Gönüllülük Ödüllerinden Yalova’ya pek çok ödül ile döndük. Hayrettin Karaca ve Ali Nihat Gökyiğit Gönüllülük Ödüllerinden 2023 yılı, verimlilik ve eğitim çalışmaları konularında ödülleri, Yalova İl Temsilciliği ve Çiftlikköy İlçe Sorumluluğu olarak üç farklı kategoride ödül aldık. Hayrettin Karaca gönüllülük ödülleri 2022 yılı; gönüllü kazanımı ödülünü Yalova İl Temsilciliği olarak aldık. Hayrettin Karaca gönüllülük ödülleri 2021 yılı, gönüllü kazanımı-verimlilik ödülü-umut yeşertenler ödüllerini Yalova İl Temsilciliği olarak, göreve ilk geldiğimiz yıl üç farklı kategoride ödül aldık. Anma etkinliğinde her zaman olduğu gibi bizleri bugün de yanımızda olan kıymetlimiz Yeşne İrem Karaca’ya sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

KARACA VAKFI Yönetim Kurulu Başkanı, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Toprak Dede Hayrettin Karaca’nın torunu Yeşne İrem Karaca’da dedesiyle ilgili anılarından bahsetti. Karaca, dedesinin içinde bulundukları araziyi bataklıktan bu hale getirene kadar gösterdiği çabalardan sözetti.

Bazı gönüllüler de Hayrettin Karaca ile ilgili anılarından bahsettiler. Daha sonra Kadıköy Özbek Camii imamı Hayrettin Karaca adına dua okudu. Daha sonra anma törenine katılanlara defne fidanı hediye edildi.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.