Yalova’da 4 Ekim 2025 Cumartesi günü düzenlenecek olan bölgesel deprem tatbikatı, 7.2 büyüklüğünde bir depremin senaryosu üzerine kurgulandı. Arama kurtarma, KBRN müdahalesi, deniz güvenliği ve barınma çalışmaları farklı kurumlardan 1.370 personelin katılımıyla sahada uygulamalı olarak yürütülecek.
Yalova’da 4 Ekim 2025 Cumartesi günü düzenlenecek olan bölgesel deprem tatbikatı, 7.2 büyüklüğünde bir depremin senaryosu üzerine kurgulandı. Arama kurtarma, KBRN müdahalesi, deniz güvenliği ve barınma çalışmaları farklı kurumlardan 1.370 personelin katılımıyla sahada uygulamalı olarak yürütülecek.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda, 4 Ekim 2025 Cumartesi günü Yalova’da gerçekleştirilecek bölgesel deprem tatbikatı, Türkiye’nin afet hazırlık kapasitesini sınamak açısından büyük önem taşıyor. Tatbikatta, merkez üssü Yalova olan ve 7.2 büyüklüğünde yaşandığı varsayılan bir depremin ardından gelişen çok yönlü afet müdahale senaryoları hayata geçirilecek.
Tatbikatla birlikte, kurumların koordinasyon kabiliyeti test edilecek, eksiklikler tespit edilecek ve müdahale kapasitesi artırılacak.
Tatbikatın merkezi, 112 Acil Çağrı Merkezi Afet ve Acil Durum Koordinasyon Merkezi olacak. Program, saat 13.30’da Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya başkanlığında toplanacak Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu ile başlayacak. Saat 14.00’te Vali Kaya’nın talimatıyla tatbikat resmen başlatılacak.
Senaryo kapsamında, birçok farklı alanda uygulamalı afet müdahale faaliyetleri gerçekleştirilecek:
Tatbikat senaryosuna göre, 7.2 büyüklüğündeki depremin Yalova’da neden olduğu bina ve can kayıpları oldukça dikkat çekici:
Toplam 262.234 vatandaşın etkilendiği varsayılan senaryoya göre;
AFAD Başkanlığı tarafından belirlenen 10 destek il, tatbikata gözlemci olarak katılacak. Bu iller:
Gözlemci iller, tatbikattan elde edilen deneyimleri kendi bölgelerine taşıyarak ulusal afet hazırlık kapasitesinin artırılmasına katkı sağlayacak.
Tatbikatta görev alacak ekipler şu şekilde planlandı:
Arama kurtarma ekiplerinin yanı sıra deniz güvenlik, sağlık, psikososyal destek, barınma ve KBRN ekipleri de tatbikatın farklı etaplarında sahada olacak.
Bu tatbikatla, kurumlar arasında gerçek bir deprem anında olması gereken iletişim, koordinasyon ve müdahale mekanizmalarının prova edilmesi hedefleniyor. Aynı zamanda, halkın farkındalığının artırılması ve kriz anında doğru davranış modellerinin toplum nezdinde pekiştirilmesi amaçlanıyor.
Marmara Bölgesi’nde yer alan Yalova, aktif fay hatları üzerinde yer alması nedeniyle yüksek deprem riski taşıyan iller arasında bulunuyor. Bu nedenle yapılan tatbikatlar sadece yasal bir yükümlülük değil, aynı zamanda hayat kurtarıcı hazırlıkların bir parçası olarak görülüyor.
Deprem uzmanları ve afet yönetim profesyonelleri, bu tür büyük ölçekli tatbikatların olası bir afet anında yaşanabilecek kaosu en aza indirmek, koordinasyon sorunlarını önceden görmek ve toplumun afet bilincini geliştirmek açısından büyük önem taşıdığını vurguluyor.
4 Ekim 2025’te yapılacak tatbikat, sadece senaryo gereği değil, aynı zamanda Yalova’nın ve Türkiye’nin afetlere ne kadar hazır olduğunu görmek açısından büyük bir test olacak. Tatbikatta elde edilecek veriler ve gözlemler, ileriye dönük stratejilerin belirlenmesinde önemli rol oynayacak.