‘YALOVA KESTANE BALI’ COĞRAFİ İŞARET TESCİL BELGESİ ALDI

‘YALOVA KESTANE BALI’ COĞRAFİ İŞARET TESCİL BELGESİ ALDI
Yayınlama: 25.01.2024
A+
A-

Yalova’nın tarım ekonomisinde önemli bir yere sahip olan Yalova Kestane Balı, Türk Patent tarafından coğrafi işaret tescil belgesi almaya hak kazandı.

Yalova Kestane Balı, Kivi ve Aronya’nın ardından ilin 3. Coğrafik işaretli ürünü oldu. Müjdeli haberi Yalova Valisi Dr. Hülya kaya verdi. Vali Kaya, coğrafi işaret tescil belgesinin Yalova Kestane Balı’na verildiğini duyurdu. Bu başarıda emeği geçen herkesi kutlayan Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya üreticilere bol bereketli kazançlar diledi.

“Bizim balımız diğerlerinden çok farklı”
Yalova’da Kivi ve Aronya’dan sonra Coğrafik işaret alan Yalova Kestane Balı hakkında bilgi veren Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar ise, “Biz bal üretirken de bizim balımız farklı diyoruz. Biz Yalova’yız, farklı üretiriz, kaliteli, kıymetli, özel üretiriz. Bu manada da Yalova balının, Yalova kestane balının coğrafik işaret almasından dolayı da çok mutluyuz. Yalova kestane balını da raflarda coğrafik işaretli olarak Yalova ismiyle yerini aldı. Yapmış olduğumuz tahliller sonucunda Yalova’mızda üretilen balımızdaki kestane oranı yüzde 80’lerin üzerinde çıkıyor. Yüzde 83-84’lere varan tahlil sonuçlarımız var. Bu da bizim neden Yalova balını, Yalova kestane balı olarak Coğrafik işaretli olarak tescil ettirdiğimizi daha net ortaya koyuyor. Biz Yalova Kestane Balının başka kestane balı üretilen yerlerden de bu manada farklı olduğumuzu argüman ediyoruz. Argüman etmekle yetinmiyoruz, tahlillerle de bunu ortaya koyuyoruz.”

Coğrafik İşaret Nedir?

Coğrafi işaret, bir ürünün belirli bir coğrafi bölge, yöre, alan veya yerle özdeşleşmesi ve bu yerin adını almasıdır. Coğrafi işaretli ürünler, o bölgeye özgü doğal, kültürel veya insan kaynaklı özellikler taşır. Coğrafi işaret, ürünün kalitesini, ününü ve güvenilirliğini artırır. Ayrıca üreticiye haksız rekabetten korunma, daha yüksek gelir elde etme ve markalaşma imkanı sağlar.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.