ADAYLARA ÖNERİLER

Yayınlama: 23.03.2024
A+
A-

Bu günkü yazımda ,31 Mart’ta yapılacak ,yerel seçimler nedeni ile aday arkadaşlara ,yol göstermek ve dikkatlerini çekmek amacı ile ,Yalova’nın öncelikli sorunları nelerdir anlatacağım.

Yazıma başlamadan önce ,merkez üstü Yalova olan ,3, 7 şiddetinde bir deprem yaşadık. Deprem ara ara kendini bize hatırlatıyor. 17 Ağustos 99 depremini yaşamış bir iliz. Deprem üzerinden, yaklaşık 25 yıl geçti. Yalova olarak, yeni bir depreme hazırlık yaptık mı, maalesef hayır.

Yalova deprem öncesi yapılarla, dolu bir şehir. Yapı stoğunun yaklaşık % 50 ye yakını ,eski ve beton ömrünün, sonuna gelmiş yapılar. Bu yapılar 17 Ağustos depreminde yaşadılar. Bunun için ,bu güne kadar ,kentsel dönüşümü sağlayıp, bu binaları yenilemeli idik. Ama yapamadık.

Yeni bir Marmara depremi bekleniyor ve Yalova’yı da çok büyük bir şekilde etkileyecek. Bu yüzden aday olan arkadaşların ciddi bir kentsel dönüşüm planı olması lazım. Yalova’nın bir diğer büyük problemi trafik. Her gece ana yollarda çok ciddi trafik sıkışıklığı oluyor. Bunun nedenlerinden biri, yeterli otoparkların olmamasından dolayı, araçların yol üzerine park edilmesi. Buna bir planlama yaparak, bazı merkezleri trafiğe kapamak, ve mümkün olduğunca otoparklar yapmak gerekiyor. Bununla ilgili üniversitelerle ,işbirliği yapılarak bir trafik Master planı hazırlanmalı. İlimizdeki bir diğer sorunda ,mülteci sorunudur. Bu sorunu çözebilmek elbette yerel yönetimlerin sorumluluğu değildir. Ama bu soruna dikkat çekecek çalışmalar yapılabilir.

Mesela başka dilde tabelaların yazılmasının önüne geçmek, işyerleri açılmasına zorluklar getirmek gibi. Birde bir türlü Yalova ile kaynaşamayan Yalova üniversitesinin, ulaşım sorunu ve diğeri öğrencilerimizin ihtiyaçlarına ,cevap verecek ucuz yemeklerin satılacağı ,kent lokantaları açmak gibi. Yalova ilinin nüfusunun büyük bölümü emeklilerden oluşuyor. Emekliler aldıkları 10 bin tl emekli maaşı ile yoksulluk sınırının altında yaşıyorlar, bunlar İçin et balık kurumu şubesi ve ucuz ekmek alabilecekleri halk ekmek fabrikası açılması elzemdir. Bir önemli konuda, İstanbul iline deniz yolculuğu yapanların , İDO tarafından fahiş fiyatlarla mağdur edilmesidir.

Bu konuda aday arkadaşların değişik şirketlerle görüşerek rekabeti artıracak , acil bir planı olmalıdır. Yalova’mız çok uzun bir kıyı şeridine sahiptir. Ama bundan yeterince faydalanamıyoruz, İlimiz ve dört ilçemiz deniz kenarında kuruludur. Her gün yapılacak ring seferleri ile il ve ilçeler birbirine bağlanabilir. Hatta bu ağa üniversitede, dahil edilebilir. Kurulmakta olan OSB’lerden dolayı, ciddi bir göç alacak ilimiz. Tüm belediye Başkan adayları bu konu ile ilgili ciddi projeler ortaya koymalılardır. Daha yazacak çok konu var mesela atıl duran dereağzı, bitmeyen Armutlu yolu gibi , atıl bekletilen eski devlet hastanesi gibi.

Bu yazı İçin bu kadar yeterlidir diyorum. Tüm aday olan arkadaşlara ,başarılar dilerim. Seçmenlere de liyakatli belediye başkanı seçmelerini öneriyorum.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.