GEÇEN  YILIN MUHASEBESİ

GEÇEN  YILIN MUHASEBESİ
Yayınlama: 01.01.2024
A+
A-

Evet sevgili arkadaşlar yeni bir yıla  girdik.

Hepinize yeni yılın mutluluk huzur ve sağlık getirmesini diliyorum. Bu gün biten 2023 yılının Yalova’mız için bir muhasebesini yapmak istiyorum. Gecen yılın gelmesine sayılı günler kala benim ve Yalova’nın gündeminde Yalova Lisesi vardı. Yalova’nın en eski eğitim kurumu olan Yalova lisesinin ana binası depreme karşı dayanıksız olduğu söylenerek yıkılmıştı. Yerine yeni bina yapılacak, denmesine rağmen bir türlü başlanamamıştı. Bende bir Yalova Lisesi mezunu olarak, zaman zaman sosyal medya üzerinden gündeme taşımıştım. 2 yıllık, mücadele sonucu inşaata başlandı ve temel altı güçlendirmesi için kazık çakıldı. Yaklaşık iki aydır yine inşaat çalışmaları Durmuş durumda. Bir an önce başlanır ve tamamlanır. Esas önemli bir konuda Yalova lisesinin, bu sene mezun olacak, son sınıf öğrencileri, sonucunda kapanacak olmasıdır. yaklaşık 50 senedir, eğitim veren bu köklü eğitim kurumu, bu eğitim sezonu bitiminde kapanıyor. Geçen sene giden Yalova valisinin sahile yapmak, istediği camii inşaatı ve yine sahildeki meteoroloji müdürlüğüne, yapılan okul inşaatı, gündemi meşgul etmişti.

Sahile yapılacak camii kıyı  kenar çizgisi içinde kalmasına rağmen, valinin ve belediye başkanın, baskıları sonucu ruhsatı, imar müdürünün tek imzası ile verilmişti. Belediyenin teknik elemanları, kanunsuz ruhsata imza atmayı kabul etmemişlerdi. Bu günlerde cami inşaatı sadece zemine atılan grebeton  ile durmuş vaziyette. Okul ise bağışçı tarafından, bitirilmesine rağmen, ancak ikinci eğitim döneminde açılabilmiştir. Bu okulla ilgilidir çok iddialar gündeme getirilmiş ama sonuçta yanlış yer seçimine rağmen okul eğitim vermeye başlamıştır. Geçen sene aksa fabrikasına, bila bedel verilen ve üzerine fabrika kurulan, Taşköprü’deki tarım arazisi de gündemdeki bir diğer konuydu. Bu arazinin verilmesine karşı açılan yürütmenin durdurulması konusunda, mahkeme kararı hiçe sayılarak fabrika tamamlanmış ve üretime geçmiştir. Buda Türkiye’de hukuk kararlarının, ne kadar bağlayıcı olduğunu Yalova halkına göstermiştir. Yalova’da tarım arazilerine kurulan, OSB İnşaatlarına başlanmış ve fabrika binaları bitirilerek üretime bile başlanmıştır. Vatandaştan ucuz, fiyatlara kapatılan yatım arazileri, satılarak, sermayedarlara büyük paralar kazandırmıştır.

2023 yılının son günlerinde Tigem’de bulunan Atatürk çocuk müzesi binası, müze müdürü olduğu bilinen ,bir şahıs tarafından kendi özel işyeri bürosu haline getirilmiştir.

Bu konuya siyasiler ve medya tarafından gerekli tepki gösterilmemesi ise çok acıdır.

Yine Atatürk’ün Yalova’ya geldiği dönemlerde Gazi paşa caddesi diye isim verilen cadde kasım ayında Yalova belediye başkanı tarafından, belediye meclisinde oylanarak Atatürk caddesi olarak değiştirilmiştir. Şehirlerin cadde ve sokak isimlerinin değiştirilmesi şehir hafızasında ciddi yaralara neden olur. Bunun bir örneği İstanbul caddesidir ki, buraya bir çok Yalovalı hala Karamürsel caddesi diye söyler.2023 yalında yapılan genel seçimler sonucu  2 eski, bir yeni Milletvekili seçildi. Bana göre son derece başarısız olan ve Yalova’ya fazla faydaları dokunmayan 2 AKP Milletvekili yeniden Milletvekili seçildiler.

CHP’ den seçilen eski sanayi ve ticaret odası başkanı, Tahsin Becan’dan gayretli çalışmalar bekliyoruz. Benim en hoşuma giden 2023 yılında alınan bir karar oldu. Lalederede kurulacak olan Tarım OSB İçin devlete ait arazinin satış kararı idi. Bu sayede kurulacak OSB’de beş bin kişiye iş imkanı sağlanacak. Tabii bir türlü bitirilemeyen Yalova armutlu yolu, Çiftlikköy’deki çürümeye terkedilen Etibank tesisleri ve Termaldeki onarılıp yeniden açılamayan Çamlık Oteli de hatırlatmakta fayda var.

Ayrıca bir türlü başlanamayan kentsel dönüşümünde hatırlatmakta fayda var. Geçen yılın  olumlu ve olumsuz yanlarını anlattım. İnşallah 2024 yılı Yalova’mız için güzel işlerin yapıldığı bir yıl olur.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.