Türkiye’de denizcilik ve gemi inşa sektöründe dikkat çeken gelişmelerden biri, Altınova merkezli Hat-San Gemi İnşaa Bakım Onarım Deniz Nakliyat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye verilen milyonluk idari para cezası oldu. Eski Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe ve ailesine ait şirketin, rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle cezalandırılması sektörde geniş yankı uyandırdı.


Türkiye’de denizcilik ve gemi inşa sektöründe dikkat çeken gelişmelerden biri, Altınova merkezli Hat-San Gemi İnşaa Bakım Onarım Deniz Nakliyat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye verilen milyonluk idari para cezası oldu. Eski Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe ve ailesine ait şirketin, rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle cezalandırılması sektörde geniş yankı uyandırdı.
Rekabet Kurulu tarafından yürütülen soruşturma sonucunda Hat-San Gemi’ye 19 milyon 298 bin 772 TL idari para cezası kesildi. Kurul, şirketin 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesini ihlal ettiğine hükmetti. Söz konusu madde, piyasada rekabeti sınırlayıcı anlaşma, uyumlu eylem ve kararları yasaklıyor. Bu kapsamda verilen ceza, özellikle deniz taşımacılığı ve gemi inşa sektöründe faaliyet gösteren şirketler için önemli bir emsal niteliği taşıyor.
Hat-San Gemi hakkında başlatılan süreç, yaklaşık 8 ay süren inceleme ve değerlendirmelerin ardından uzlaşma yöntemiyle sonuçlandı.

Uzlaşma mekanizması sayesinde şirket, daha uzun sürebilecek bir yargı sürecine girmeden dosyayı kapatma yoluna gitti.
Kararın ardından Hat-San Gemi, gelişmeyi Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden yatırımcılarıyla paylaştı. Yapılan açıklamada, cezanın erken ödeme indirimi kapsamında değerlendirilmesinin planlandığı belirtildi.
Şirket açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

Bu adım, şirketin mali yükü azaltma stratejisinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.
Uzmanlara göre bu ceza, Türkiye’de özellikle gemi inşa ve deniz taşımacılığı sektörlerinde rekabet denetimlerinin sıkılaştığını gösteriyor. Rekabet Kurulu’nun son dönemde benzer sektörlerde yürüttüğü incelemeler, piyasa düzeninin korunmasına yönelik daha aktif bir yaklaşım benimsendiğini ortaya koyuyor. Sektör temsilcileri, bu tür cezaların şirketler üzerinde hem finansal hem de itibar açısından ciddi etkiler yaratabileceğine dikkat çekiyor.

ESKİ BAKAN OSMAN PEPE’NİN TERSANESİNE 19,3 MİLYON TL CEZA
Altınova’da faaliyetlerini sürdüren Hat-San Gemi, Türkiye’nin önemli tersanelerinden biri olarak biliniyor. Şirket, alınan cezanın ardından operasyonlarını sürdürmeye devam ederken, finansal tablolar üzerindeki etkiyi sınırlamak için yasal haklarını kullanmayı planlıyor.

ESKİ BAKAN OSMAN PEPE’NİN TERSANESİNE 19,3 MİLYON TL CEZA
Ekonomi ve hukuk çevreleri, uzlaşma yolunun tercih edilmesini şu şekilde yorumluyor:
Ancak bazı uzmanlar, bu tür ihlallerin tekrar etmemesi için denetimlerin daha da artırılması gerektiğini vurguluyor.
Rekabet Kurulu’nun Hat-San Gemi’ye verdiği bu ceza, sadece bir şirketi değil, tüm sektörü yakından ilgilendiriyor. Karar, özellikle büyük ölçekli firmalara rekabet kurallarına uyum konusunda net bir uyarı olarak değerlendiriliyor. Önümüzdeki süreçte benzer soruşturmaların artması ve denetimlerin daha da sıkılaşması beklenirken, şirketlerin rekabet hukuku konusunda daha dikkatli adımlar atması gerekecek.
