AKP’DE EGO SAVAŞLARI

Yayınlama: 01.04.2024
A+
A-

Seçimler sonrası ilk dikkatimi çeken gelişme şöyle gerçekleşti :
Sabah 11’de Migros’a gittim gazete almak için HENÜZ gelmemişti !
Burası doğu ili değil . Akdeniz’de ki Turizm Başkenti ve gazete henüz YOK ?
Demek ki YANDAŞ medya bir türlü içine sindirebileceği , REYİZ’lerini kızdırmayacak bir MAĞLUBİYET manşetibulamamışlar diye içimden geçirdim .
Bu Migros enteresan doğrusu . Hatta , seçim günü yine gazete almaya gitmiştim. Yan tarafta dergilerin standı vardı . Ve bu standın üstünde bir yazı :
“ SEÇİM YASAKLARI SEBEBİ İLE DERGİ SATIŞI YASAKTIR !“ .
Silah taşımak yasak olabilir , alkol satmakta . Anlarım. Ama DERGİyasağını anlayamadım doğrusu .
Neyse gelelim bizim Yalova’da ki seçim sonuçları analizime :
Öncelikle ülke geneli üzerine bir saptamamı paylaşayım izninizle. 1967’den beri seçimleri takip ederim. Yani 57 yıldır ..
Seçmenimiz , genel seçimlerde oyunu PARTİDEN yana , yerel seçimler de ise ADAY’dan yana teveccüh gösterir ve ona göre oyunu verir.
Ama 2024 yerel seçimlerinde bunun tersi oldu. İlk defa seçmen bir yerel seçimde ADAY ismini dikkate almayıp PARTİ adına kullandı! Çünkü artık GINA gelmişti seçmene.
İşin özü şu ki ; MUSTAFA TUTUK kaybetmedi , MEHMET GÜREL kazanmadı ! Kazanan CHP , kaybeden AKP oldu .
Olaya önce AKP cenahından bakmakta yarar var .
Bu parti kurulduğundan beri girdiği her seçimi kazandı . Bunun üç sebebi vardı bence :
İlki , Biz Osmanlı döneminden beri sert , masaya yumruk vurabilen bir lider severiz. Erdoğan tam da bu tanıma uyuyordu .
İkincisi ; Muhalefette CHP’nin başındaki KILIÇDAROĞLU bence AKP için dizayn edilen Türkiye siyasetinin , muhalefet lideri rolü verilmiş bir lideri idi. Yani kazanmak için değil , kaybetmek için seçime giriyordu . Ve her zaman başardı da!
Üçüncü sebep ise hüsranı hazırlayan sebep idi . Çünkü AKP kazandıkça KİBRE büründü , FÜTURSUZLAŞTI , başta Atatürk olmak üzere milli değerleri yerle yeksan etti , ve en önemlisi DİNİMİZİ kullandı . Erdoğan’ın o SERT ve DOMİNANT yapısı da bu süreçde , APAŞLIĞA , MAHALLE KABADAYILIĞINA evrildi !
Hülasa bu ego sonucu , AKP tüm seçimlerde daima , strateji olarak değişime ayak uyduramayıp statik kaldı .. Değişen toplum yapısını dikkate almadı…. Mutaassıp toplum ile radikal dinci toplumu aynı kategori sandı … Her bir yeni seçime , 18 yıl önce ki programlarıyla girdi.
Sosyal olarak da , seçmene yansıyan ekonomik politikalar etkisini , geçim yani tencere-tava problemini, sosyal deformasyonu , ülke genelinde ki her bir AKP’li partilinin kendi mahallesinin sokaklarında sanki kendilerini ERDOĞAN sanmaları , dinsel baskı , Fetö’nün devamına ses çıkarmaması , devletin her bir kurumunda hala FETÖ etkisinin olduğunu görmezden gelişi AKP’nin bitiş senaryosunun paragraf başları oldu . Çünkü seçmen artık AYSUN KAYACI’nın tepki gösterdiği profilden çıkmıştı . Aziz Nesin ustanın bile % 60 senaryosu artık % 50’nin altına inmişti . Tüm bunları saptayamadılar . Hele 16 milyon emekliyi hiç hesaba katmadılar.
Bakın yerelde bir seçimin kazanılması için GÜÇLÜ ve DEMOKRAT bir parti yapısı ; DOMİNANT bir ADAY profili olması kaçınılmaz bir gerçektir.
Hah işte şimdi Yalova’ya bakalım :
AKP teşkilatı MUĞLİM BAĞATER döneminden beri İL BAŞKANLIĞI her makamın üstündedir havasına girdi . Hatta öyle ki sevgili BAĞATER Yalova’da ERDOĞAN havalarına büründü.
İl başkanının bu yapısı seçimle gelen MİLLETVEKİLLERİNİ rahatsız etti ve bir kişisel bir varoluş girdiler ..
Mesela Erdoğan’ın prenslerinden olan Ahmet BÜYÜKGÜMÜŞ’e göre ,Yalova’nın ERDOĞAN’I bizzat kendisi idi.
Meliha AKYOLise kendine EMİNE ERDOĞAN rolünüyakıştırdı . Öyle ki kılık-kıyafeti , konuşmaları dahi birebir Emine ERDOĞAN idi. O da Bağater ile uğraşmak durumunda kaldı .
Bu parti içi iktidar savaşları Yalova teşkilatında İKİ ERDOĞAN , bir EMİNE HANIM profili doğurdu .
Son genel seçimlerde BAĞATER , belediye başkanlığı yolunu değil milletvekilliği yolunu seçince ortalık iyice kızıştı . Öyle ya AKP , Yalova’da asla 3-0 yapamazdı . Yani olası iki AKP vekilliği için ÜÇ aday çıkınca harp kızıştı .
İlk Olarak mevcut ikili , genel seçimlerde BAĞATER’i yediler .
Kaldılar başbaşa .
Akyol ve Büyükgümüş bu sefer il ve ilçelerdeki ADAY belirlemeleri için kendi aralarında yarışa girdiler . Hangisi diretti bilemiyorum da , mesela Fetö’den suçlanmış olan eski kaymakamı Oral’ın yerine Altınova’da aday yaptılar . Bu şahsi hırsları , Altınova’daki seçmenlerini bile böldü ve Yasemin hanım bileğinin hakkı ile kazandı .
Gelelim merkezde ki duruma :
Mustafa TUTUK, aynı bizler gibi eşraftan bir isimdi .
Saygılı , prosedürlere ve hiyerarşiye uyan , efendi bir siyasi idi.
Üstelik Salman yüzünden , önce vekaleten , sonra yine Salman’ın tarihe geçecek bir hatası ile asaleten belediye başkanı olmuş ve toplumun her noktasında vatandaşın sempatisini kazanmış bir performans göstermişti.
Tutuk’un bu naif kişiliği ve görev sürecinde , seçmen üzerinde yarattığı pozitif etki, üstüne Büyükgümüş , Akyol ve yeni il başkanı Umut GÜÇLÜ’den oluşan üçlünün hepsi ile arasının iyi olduğu bir aday adayı olarak , daha ileri gideyim ,kendisini kolay lokma gördükleri için üçünün de onayı ile Mustafa TUTUK son seçimlere AKP belediye Başlan Adayı olarak girdi. Seçilseydi bu seçim Tutuk’un , vekaleten , asaleten sonra seçimle gelmiş başkan olma şansına sahip olması demekti.
Ama en başta da dediğim sebeplerden dolayı AKP Yalova İl teşkilatı bir hata yaptı :
Önce PARTİ olarak kendi dominant tavırlarını TUTUK’un önüne çıkararak , TUTUK’U figüran bir role evirdiler.
Oysa GÜÇLÜ TEŞKİLAT – DOMİNANT ADAY prensibi bozuldu .Yani kendi adaylarını pasifize ettiler .
Propaganda çalışmaları sanki 18 yıl öncesinin aynıydı : Para dağıtmalar …. Basını finanse etmeler … Havai fişekli şovlar… YAlovaspor’un alt tarafı amatör küme şampiyonluğunu sanki süper lige çıkılmış gibi abartı ile kutlamalar , her platformda ve posterlerde ERDOĞAN’ın başrolde oluşu…. Tutuk’un hitabetinin GÜREL’in yanında hafif kaldığını göremeyip ona bir hitabet eğitimi ; konuşmalarında vurgu ve empati yaparak konuşma eğitimi verdirmemeleri , sosyal medyada her kullanımda Tutuk’un gerçek bir figüran gibi lanse edilmesi bu sonucu ortaya çıkardı .
Oysa seçim propaganda döneminde il teşkilatı başta vekiller olmak üzere TUTUK’un lider olduğunu seçmene aksettirmeleri lazımdı .
Yani güçlü olması gereken PARTİ , kendi egosu ile kendinin BEYEFENDİ bir adayını , onun kişiliğini kendilerine bir fırsat görerek pasifleştirip seçimde ki kaybı ve FARKI sağladı !
Hele o artık ilkel kalmış olan ANKET çalışmaları yok mu ?
Hani İYİ partiye bile Yalova’da % 7 oy tahmini çıkaran anketler …
Bunlara bile inanarak egolarını tatmin ettiler .
Hülasa AKP Yalova İl teşkilatı DOMİNANT bir başkan istemedikleri için efendi MUSTAFA TUTUK’u lanse ettiler. Çünkü bugüne kadar vekil ve atama ile başkan olduğu için haddini bilerek çalışma tevazusu gösteren Tutuk’u pasif gördüler. Ve bunu seçtirirsek Yalova’yı biz yönetiriz diye düşünme hatasına düştüler.
Yalova’da , kendi egoları için Yalova’da hem AKP , hem de CHP seçmeninden sevgi gören TUTUK’u resmen yediler .
Tutuk’un hatası , düzmece anketleri gerçek kabul etmesi ve “ hele bir seçileyim, ben ne yapacağımı biliyorum “ öz güvenine kendini kaptırması oldu .
Yani Yalova’da seçimi TUTUK değil , BÜYÜKGÜMÜŞ , AKYOL ve GÜÇLÜ’den oluşan AKP kaybetti .
Saygılarımla
Hadi TONAROĞLU

Yazarın Son Yazıları
19.12.2022
02.09.2022
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.