Ülkemiz

GÖKÇE BARAJIMIZ !

Yayınlama: 14.09.2023
A+
A-
1980 yılında yapımına başlanan Gökçe Barajı , 1989 yılında bitirilerek hizmete girmiş , aklımda kalan doğruysa Yalova’daki ilk barajımızdır .
Termal ilçemiz ve etrafındaki tüm irili ufaklı akarsularımızın toplandığı ve Yalova’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan bir barajdır .
Hatta son kuraklık dönemlerinde de İstanbul’un bile ihtiyacına katkı veren bir yapıdır .
Şimdi sene 2023 ve son ikinci yarısını yaşıyoruz .
Yani barajımızın yapımına başlamasının üstünden 43 , hizmete girmesinin üstünden de 34 sene geçmiş ..
Son yıllarda yaşanan kuraklık dönemlerinde , çekilen sular sebebi ile , gördüğüm kadarıyla , baraj gölünün mecrası , gelen suların birikmesi ile mil yığılması sonucu derinlik olarak azalmıştır.
Bir vesile ile takriben on yıl kadar önce barajın bend bölgesine gittiğimde barajın su bendinin oldukça yıpranmış olduğunu bizzat gözlemlemiştim .
Sonuç olarak Devlet Su İşleri tarafından 34 yaşındaki barajımızın bakımı nasıl yapılır , periyodik olarak yapılıyor mu ? Bilemiyorum elbette .
İçinde bulunduğumuz hafta içinde Libya’da Daniel kasırgası sonucu oluşan görülmemiş yağmurlar, ülkenin doğu tarafı neredeyse görülmemiş bir sel felaketi ile karşılaştırdı.
5.000’e yakın ölüm ve 10.000 kişi üzerinde de, an itibarı ile yükselmesi muhtemel rakkamlar ile karşılaştık .
Haberlerde izlediğim üzere , bu sel faciasına sadece yoğun yağmur yağışı sebebiyet vermemiş . Ülkenin doğusunda bulunan oldukça eski iki barajın patlaması , işin faciaya dönüşmesine sebep olmuş.
Merakım şu : Acaba bizim yaşı 34 olmuş Gökçe Barajımızın son durumu nedir ?
Bakımları mutad olarak yapılıyor mu ?
Malum birde 99 depremini yaşadı bu baraj bendimiz !
Yalova , yağmuru bol bir iklime sahiptir. Dolayısı ile yeraltı sularımızın seviyesi de zaten doğal olarak yüksektir. Son dönemlerde iklim şartlarımız son derece değişti . Fırtınalar , seller görülmemiş hale geldi. Artı olarak bölge olarak da deprem bölgesiyiz . Ve beklediğimiz bir büyük deprem var .
Mesela ; çok yoğun yağmurlu geçen bir dönemde, yani baraj lebalep dolu iken , allah muhafaza beklenen büyük deprem gerçekleşirse , baraj bendimizin direnç kuvveti nedir ?
Mesela bu sene yoğun yağmurlar bekleniyor .
Baraj patlarsa bölge ne hale gelir ? Bu olası felaket sonrası baraj ortadan kalkınca Yalova’nın su durumu ne olur ?
Hele hem yağmur , hem deprem aynı anda olursa , üstelik birde kışın olursa ????
Hafazan allah !
Netice olarak , başta Devlet Su İşleri İl müdürlüğünden , vesair diğer mesuliyet taşıyan kurumlardan , Yalova halkı adına konu ile ilgili geniş bir açıklama bekliyorum.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.