ATATÜRK’E YAKIŞMAYAN PROJELER SUNUMU

Yayınlama: 05.03.2024
A+
A-
Mehmet Gürel’in projelerini , sağolsun Yalova’daki dostlar bana iletti.
Okuyucularım bilir ,14 mayıs seçimleri ve sonrası Mehmet Gürel politikalarını , davranışlarını hiç tasvip etmedim ve eleştirdim .
Ancak yine de Gürel’in açıklayacağı plan ve projelerini heyecanla ve umut ile bekledim.
Ve HÜSRANA UĞRADIM !
Öyleyse , niye heyecan ve umutla bekledin diyeceksiniz . Haklısınız.
Ben bir seçmen olarak bir siyasi liderin davranışlarını stratejilerini beğenmeye bilirim. Bu benim en tabii hakkım.
Ama seçilirse YAPACAĞIM diyecekleri , her şeye rağmen önemlidir.
Çünkü , kızsam da , eleştirsem de Mehmet GÜREL vizyonu kuvvetli bir profildir.
Bir defa zaten şehir planlama eğitimi almıştır. Ki ; bu en büyük avantajıdır .
Sempatiktir.. Mizah yönü kuvvetlidir. Entellektüeldir… Kültürlüdür.. Medenidir… Çağdaştır..
Ama eğer bana eksik gönderilmedi ise , 11 maddelik bir BEŞ yıllık proje sunmuş.
Şimdi bakalım projedeki bazı maddelere :
Mesela KENTSEL DÖNÜŞÜM MASTER PLANI . Benim bildiğim Kentsel Dönüşüm projesi bir yerel belediye değil , hükümet projesidir. Yanılıyorsam , yorumlarda bilen dostlarım yanlışımı düzeltsin. Haa bu proje master planı yapılarak uygulanmadıysa , artık Atı Alan Üsküdar’ı geçmiş durumda . Çünkü baştan yapılmalıydı .
Kent Müzesi arkasındaki devasa açık otopark .
Evet haklı. Çünkü buranın bu şekilde kullanılması kent vizyonuna hakarettir.
Ama altı büyük oranda DOLGU olan bu alanın altına girilip 2300 araçlık otopark yapılması fikri , mühendislik açısından mümkün , ancak sevgili Gürel’in maliyeti ile ilgili bir çalışması oldu mu ? Bence olmamış. Eskiler bilir , şimdiki KAROT OTEL , eskinin AYDIN HAN inşaatında yaşanan açılan temeldeki deniz suyu tasviyesindeki problemleri bilirler. Bu otoparkın altında deniz suyu seviyesi Aydın Han‘dan daha yüksektir biline.
Cumhuriyet meydanının yayalaştırılması .
Benim şahsen yıllardır hayalim . Ama bu uygulama , ben yaptım ,oldu mantığı ile devreye giremez.
Bu meydanımız , şehrimizin tek meydanı . Önce en az iki değişik meydan yapılanması şehrin başka bölgelerinde oluşturulmalı . Şehir içi yollar daha kullanışlı hale getirilmeli.
Şehir merkezinde en az 4 ayrı yere yeraltı minimum 1500’er araçlık otopark yapılmalı .
En basiti , şehir içi araç kullanımı tekli – çiftli plaka numaraları ile gün aşırıya indirilerek araç trafiğe çıkış sayısı azaltılmalı ki; daha önceleri yapılmıştı. Üniversite ile ortak çalışmalar ile YTSO ve Esnaf Odaları beraberliğinde seminer , toplantı vesair bilinçlendirme uygulamaları ile bölge esnafı ikna edilmeli.
Atatürk İlkokulu yerine altında 300 araçlık otopark , üstü yeşil park alanı yapılması da güzel. Ama orası yıllardır yapılamıyor. Çünkü yasal engeller var . Bir defa orası , Cumhuriyet caddesi , Mimar Sinan caddesi , Arabacılar sokak ve Karamürsel caddesi arasında kadastro açısında yekpare bir ADA olarak tanımlanıyor. Mimar Sinan caddesi tarafındaki binalarında kamulaştırılıp yıkılması lazım. Eğer bu uygulanmazsa görüntü açısından inanılmaz çirkin bir görüntü ortaya çıkar.
Donanma yeri hakkındaki düşüncesi aslında hukuksal bir anlaşmazlık içeriyor ki ; bu durum taa Vefa Salman dönemine dayanıyor. Ve içinden çıkılması zor bir konu. Diyelim ki yaptı. Burası Yalova’nın KUPON denilecek bir bölgesi . Sosyal dernek gibi işletilmesi , üstelik belediye tarafından , yüz karası bir düşünce ürünüdür.
Diğer vaadlerine girmeye lüzum yok .
Benim Mehmet Gürel gibi VİZYON sahibi , Şehir Planmacısı bir Belediye başkanı profilinden Yalova’ya , halka dokunacak projeler beklerdim. Mesela :
Şehir içinden geçen deremizin yıllardır çözülemeyen , şehir fotoğrafına yakışan bir görünüme kavuşması gibi…
Balıkçılar Lokalinin , salaş ama ege kasabalarındaki gibi görsel bir renk cümbüşüne kavuşması , hijyeninin sağlanmasını beklerdim…
Hatta , İDO iskelesinin oradaki minibüs duraklarının kaldırılmasını beklerdim.
Başta mülteci toplumu olmak üzere , diğer göç yolu ile gelen etnik gurupların birlikte yaşama şartlarının kolaylaştırılması konusuna eğilmesini beklerdim.
Üniversite gençliği başta olmak üzere , genç nüfusun Yalova’da yaşamaktan , okumaktan zevk alması için neler yapacağını görmek isterdim…
Yalova’nın sporunun , sanatının gelişmesi ve ülke çapında ses getirmesi için neler planlıyor anlamak isterdim.
Beni ilgilendirdiği için , il turizm sektörü için ne planlıyor. Varsa bu planları kendi beyninin ürünümü , yoksa sektörel kişi ve kurumlarla yapacağı çalıştay ile mi gerçekleştirecek öğrenmek isterdim.
Ha ; birde harika bir Dereağzı bölgemiz var . Burada restorasyon yapacak mı ? TİGEM ile ilişkileri nasıl olacak ? Merak ediyorum.
930 dönümlük Araştırma arazisini Yalova sosyal yaşamına kazandırabilecek mi ?
Otogar’ı kaldıracak mı ? Kaldıracaksa nereye konuşlandıracak ?
Bla… Bla… Bla….
Devrimci , yenilikçi, Atatürk çizgisinde ki bir Yalova CHP Belediye Başkan adayından , hele , hele bu isim Mehmet GÜREL gibi çok iyi tanıdığım bir profilden , bu özellikleri ile paralel VAAD PROJELERİ beklerdim. Çünkü , toplum bilinçlendirilirse , yerel yönetimlerin hatalı uygulamalar yapması imkansıza dayanır. Yeni hatalar yapılmazsa da eskiler ancak o zaman giderilir veya restore edilir diye düşünüyorum.
Gürel , diyelim ki seçildi. Görev süresi sadece BEŞ yıl . Deklare ettiği projelerin sadece alt yapı bazında projelendirilmesi için bu BEŞ yıllık süreç yetmez. O zaman da Gürel hiçbir şey yapmamış bir başkan olarak gelecek seçimlere nasıl hazırlanacak ? Eee.. Hiçbir şey yapmadığı görülen bir başkan tekrar kazanır mı ? Zannetmem. Gelecek yeni yönetim bu başlanmışları devam ettirirmi ? Onu da zannetmem.
Netice kaybolan , zaman ve nakit … Daha da önemlisi KAYBOLAN BİR BEŞ YILLIK SÜREÇ !
Sonuç itibarı ile benim tanıdığım MEHMET GÜREL’e bu projeler yakışmadı ! İkna edici olmadı .
Saygılarımla

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.